Bir yuva asalağı olan guguk kuşu yavrularını nasıl başka kuşlara baktırır? | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Bir yuva asalağı olan guguk kuşu yavrularını nasıl başka kuşlara baktırır?

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Yuva asalağı (kuluçka paraziti) kendi yumurtalarını başka bir yuvaya bırakarak yavrularını başka ebeveynler tarafından büyütülmesini sağlayan hayvanlar için kullanılan bir terimdir. Kuş, balık ve böcek türlerinde görülür.

yuva_asalagi_nedir04-min.jpg
Yavru Guguk Kuşu’nu kendi yavrusu sanarak beslemeye çalışan Ötleğen Kuşu.
Bunlar yuva yapmak, yavruları büyütmek gibi işlere vakit ayırmadan, zamanlarını daha fazla besin aramak ve yavrulamak için kullanırlar. Ayrıca yumurtalarını birden fazla yuvaya bırakarak yavruların hayatta kalma ihtimalini güçlendirirler.

yuva_asalagi_nedir01-min.jpg


Yuva sahibi hayvana konak tür, yuvaya gizlice yumurtalarını bırakana ise parazit tür denir. Bu ikisi arasındaki ilişki, evrimsel bir gelişim mücadelesine dönüşmüştür.

Ördekgillerden biri olan Altıngöz (Bucephala clangula) tür içi bir yuva asalağıdır.

yuva_asalagi06-min.jpg
Anne Altıngöz ve civcivleri ancak bu yavruların bazılarının biyolojik annesi, başka bir Altıngöz olabilir.
Bir de kendisi hiç yuva kurmayan, yumurtalarını her daim başka yuvalara bırakan kuş cinleri vardır. Başka kuş türlerini konak olarak seçen yuva asalakları arasında guguk kuşu (cuculus canorus) ve inek kuşu sayılabilir.

Tek bir konak türü seçen yuva asalağı olan kuşlarda konak türün yumurtalarına benzeyen yumurta yumurtlamak, evrimsel olarak geliştirilmiş neredeyse evrensel bir adaptasyondur. Guguk kuşu, hangi kuş türünü kendisine konak tür olarak seçerse yumurtalarını o kuş türünün yumurtalarına benzetir.



yuva_asalagi_nedir05-min.jpg
Aşağıdaki sıradaki yumurtaların hepsi guguk kuşuna aittir. Hangi kuşu konak tür olarak seçtiyse (yukarıdaki sıra) evrimsel gelişiminde yumurtalarını o türün yumurtasına benzetmeyi başarmıştır.
Örneğin asalak guguk kuşunun (Cuculus canorus) konak olarak seçtiği türlerden biri karabaşlı yalı bülbülüdür (Syliva atricapilla). Aslında bu tür kendi yumurtalarına benzemeyen (mimetik olmayan) tüm yumurtaları yuvasından aşağı atar. Yalı bülbülünün kendisine ait olmayan yumurtaların ancak %36’sını reddettiği, geri kalanını kendi yumurtası sanarak baktığı gözlenmiştir.

Evrimsel Silahlanma Yarışı​

Guguk kuşu ile konak türler arasında adeta evrimsel bir silahlanma yarışı vardır. Guguk kuşları yumurtalarını başka türlerin yumurtalarına benzetme konusunda ustalaşırken konak tür de kendi yumurtalarını başka yumurtalardan ayırt etmek konusunda ustalaşmıştır. Bazı konak türlerin gözlerinde tetrakromatik adı verilen bir özellik gelişmiştir. Bu özellik kuşların insan gözünün asla ayırt edemeyeceği bir hassaslıkta kendi yumurtalarını başka kuşların yumurtalarından ayırmalarına imkân verir.

Kaynaklar:​

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt