Büyük şehir insanlarının şizofreniye yakalanma ihtimali iki kat fazla! | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Büyük şehir insanlarının şizofreniye yakalanma ihtimali iki kat fazla!

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Kırsal bölgelerde doğup büyümek, şizofreni riskini düşürüyor. Konu ile ilgili yapılan bir dizi çalışma hastalığın, kentsel yerleşim yerlerinde, kırsal alanlardan daha yaygın olduğunu göstermiştir.

sizofreni-_ve_sehir04-min.jpg


Büyük şehirlerde kırsal bölgelere nazaran uyuşturucu kullanımı daha yaygındır. Uyuşturucu maddeler şizofreniyi tetikleyebilir. Bu nedenle yapılan çalışmalarda uyuşturucu kullanmış hastalar dikkate alınmamıştır. Bununla birlikte kültürel bağlardan kopuşun da psikolojik sorunlara yol açabileceği dikkate alınarak, yapılan araştırmada incelenen hastaların geleneksel ve kültürel bağlarını devam ettiren gruplardan olmasına özen gösterilmiştir. İki önemli faktör göz önünde bulundurularak yapılan çalışma sonucunda; büyük şehirlede şizofreniye yakalanma riskinin kırsalın iki katı olduğu gözlenmiştir.

Büyük şehir insanını şizofreniye sürükleyen nedenler:​

Şehir yaşamında daha sık karşılaşılan ve şizofreninin tetiklenmesinde etkili olabilecek faktörler şöyle özetleniyor:

  • Çevresel kirlilik, bilhassa araçların neden olduğu hava kirliliği,
  • Virüsler,
  • Enfeksiyon: Hamilelik sırasında annenin geçirdikleri ve çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar,
  • Sosyal sıkıntı ve stres: Zorbalığa ve aşağılanmaya maruz kalmak, gelir dağılımı dengesizliği ve yetersiz eğitim.
sizofreni-_ve_sehir03-min.jpg


Araştırmalardan Örnekler;​

  • Columbia Üniversitesi’nden Dr. Ezra Susser’in 10 yıllık sonunda, şizofreni hastalığının gelişme ihtimalinin kırsal bölgelere göre kalabalık şehirlerde 2 kat fazla olduğunu tespit etmiştir. Ona göre, nerede doğup büyüdüğümüz, genetik yatkınlıktan bile daha önemlidir. Çalışmada, kırsalda doğup büyümemek vakaların %34,6’sını önlemeye yeterken, genetik yatkınlık görülme riskini sadece % 5.4 artırıyor. Üstelik Susser, şehir yaşamı ile şizofreni arasında “miktar-yanıt” ilişkisi(şehir büyüdükçe, şizofreni riskinin artması) olduğunu iddia etmiştir.
  • İsveç’te 4.4 milyon kişinin takip edilmesi ile gerçekleştirilen bir ise, şehirleşmiş bölgelerde yaşamanın, psikoz(şizofreniyi içeren daha geniş bir terim) riskini, %68 ila %77 arasında yükselttiği tespit edilmiştir.
  • Danimarka’da, Aarhus Üniversitesi’nde psikiyatri profesörü Preben Mortensen ve mesai arkadaşlarının gerçekleştirdiği çalışmada, 15 yaşına kadar şehirde yaşamış insanlarda şizofreni hastalığının gelişme riskinin kırsalda yaşayanlara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
sizofreni-_ve_sehir01-min.jpg




İtirazlar​

Büyük şehirlerde şizofreniye daha fazla rastlanmasının altında takip edilememiş nedenler olabileceği öne sürülmüştür. Bunlardan ilki, şizofreni hastasının tedavi olabilmek için şehire göç etmek zorunda kalacağıdır. Bir şizofreni hastası tedavisi için şehre göç ettiğinde, ailesi de onunla birlikte geleceğinden, genetik faktörde şehre göç etmiş olacaktır. Bu durum şehirde daha fazla şizofreninin görülmesine yol açacaktır.

Diğer bir güçlü itiraz göçmenlikle ilgilidir. Göçmenlerin göğüslemek zorunda oldukları birçok güçlük ve stres kaynağı vardır. Dil bilmemek, ekonomik sıkıntılar vb. Bu güçlükler şizofreniyi tetikleyebilir ve göçmenler kırsala değil, büyük şehirlere yerleşirler. Büyük şehirlerde daha fazla şizofreni vakası görülmesinin bir nedeni de göçmen nüfusunun yüksek risk grubunda olup, bu grubun şehirde ikamet ediyor olmasıdır.

Sonuç​

Birçoğumuz, etrafımızdaki herkesin “büyük şehirden kaçma isteğini” tekrarladığı büyük şehirlerde yaşıyoruz, büyük bir ihtimalle de yaşamaya devam edeceğiz. Büyük şehirlerin insanları şizofreniye sürüklediği ile ilgili bilimsel çalışmalara getirilen itirazlar, korkumuzu hafifletse de tamamen ortadan kaldırmaya yetmiyor. Bu durumda büyük şehir insanının tek çaresi, şizofreniye neden olan faktörlere odaklanıp, bunları azaltmaya çalışması olacaktır.

Kaynaklar:

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt