Depresyonun Sebebi Nedir? | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Depresyonun Sebebi Nedir?

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Duygu durumumuza derin bir keder ve üzüntü hakim olduğunda birçoğumuz depresyona girmekte olduğumuz endişesini yaşarız. Oysa klinik depresyon, üzüntü ve keder hissinden öte belirtileri olan bir hastalıktır. En sık gözlenen belirtiler uyku ve iştah değişiklikleri, konsantrasyon bozuklukları ve hiçbir şeyden zevk almamadır. Hastalığın birçok formu (mevsime bağlı depresyon, distimi, bipolar bozukluk vb.) vardır. Bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudumuzun birçok sistemini etkiler. Üzerinde en fazla araştırma yapılan konulardan biri olmasına rağmen meydana gelme nedenlerinin net olarak belirlenmesi güçtür.

depresyonun_sebebi_nedir01-min.jpg


Depresyonla ilgili ilk psikolojik teoriler nevrozlara neden olan bilinçaltı çatışmalar üzerine kurulmuştur. Son elli yıldır konu üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları hastalığın davranışsal, bilişsel ve biyolojik nedenlerine odaklanmıştır.

Davranışsal ekol, hayvan ve insan davranışlarını inceleyerek, temel öğrenme mekanizmalarının çevresel faktörlerle etkileşimi üzerine odaklanırken, bilişsel psikoloji insanın bilgiyi edinme ve işleme süreçlerindeki değişikliklere, biyoloji ise vücudumuzda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlere ve genetik özelliklere odaklanmıştır.

Biyolojik değişiklikler: Depresyon sırasında insan beyninde bir takım olduğu tespit edilmiştir. Bu değişimlerin etkisi halen belirsizliğini korumaktadır.

Beyin kimyası: Nöronlar arasında iletişimi sağlayan kimyasallar olan nörotransmitterlerdeki işlevsel bozuklukların depresyona yol açtığı yönünde bulgular elde edilmiştir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarla çoğunlukla bunların düzeltilmesi amaçlanır.

Hormonlar: Vücudun hormon dengesindeki değişiklikler depresyonun tetiklenmesinde etkili olabiliyor. Gebelik ve loğusalık dönemlerinde, menopoz ve tiroit problemlerinde depresyon riski yükseliyor.

Genetik Özellikler: Genlerimizle depresyon arasında da bağlantı kurulmuştur. Genlerimiz nörotransmitterlerimizi etkilediğinden beyin kimyamızdaki depresyon riskinin genlerimiz tarafından etkilendiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte depresyon görülme sıklığının bazı ailelerde çok daha yoğun olması, depresyona yol açan kalıtsal bir eğilim olduğunu düşündürmektedir. Bilim insanları depresyona neden olabilecek genleri bulmaya çalışıyorlar.

depresyonun_sebebi_nedir02-min.jpg


Depresyonun anlaşılmasında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Fakat yukarıda kısaca tarifi yapılan tüm yaklaşımların bulguları aslında henüz tam olarak ortaya çıkarılmamış yollarla birbirine bağlıdır. Depresyon konusunda biliminin geldiği noktada disiplinler arası (biyopsikososyal) bir yaklaşım devreye sokulmuştur. Genetik, nöro-kimyasal, psikolojik ve çevresel faktörlerin birlikte değerlendirilmesiyle depresyonun karmaşık tablosu aydınlatılmaya çalışılmaktadır.

Kaynaklar​

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt