Escitalopram: Kullanımı ve Yan Etkileri | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Escitalopram: Kullanımı ve Yan Etkileri

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
image.jpeg

Akut depresyon, anksiyete, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk… Bunlar çok gerçek durumlardır ve birçok insan semptomlarından dolayı çok acı çekmektedir. Ayrıca ortak başka bir şeyleri de vardır: bunlar sıklıkla Escitalopram (Cipralex) ile tedavi edilir. Bu, antidepresan bir ilaçtır, doktorlar tarafından en çok reçete edilenlerden biridir ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri grubunun bir parçasıdır.

Escitalopram, Cipralex, Lexapro, Ezentius, Ipran ya da Neuroipran gibi tanınmış isimler altında piyasada bulunabilir. Büyük bir depresyon geçirmiş ya da geçirenler, bu bileşeni hiç şüphesiz duymuş olacaklardır. Durum buysa, bunun nedeni, özellikle eskiden verilen, Citalopram ya da Fluoxetine (Prozac) gibi diğer ilaçlarla karşılaştırıldığında etkili olmasıdır.

Escitalopram (Cipralex), seçici serotonin geri alımının (SSRI) bir inhibitörü ve özellikle akut depresyon tedavisinde etkili olan Danimarkalı ilaç firması Lundbeck tarafından geliştirilen bir ilaçtır.

Duygudurum bozukluklarının tedavisinde en çok reçete edilen psikotrop ilaçlardan birinden bahsediyoruz. Bu ilaç, 2001 yılında Lundbeck ve Forest laboratuarları tarafından piyasaya sürüldükten sonra, insanlar belirli bir nedenden ötürü buna karşı büyük umutlar taşıyordu. Escitalopram hızlı etki eden bir antidepresandır. Aynı tipteki diğer ilaçlardan daha hızlı çalışır. Gelin, buna ayrıntılı olarak bakalım.


Escitalopram



Escitolopram nedir ve ne için kullanılır?

Blogumuzda serotoninden bahsettiğimiz makaleler var, bu konu hakkında konuştuk. Bu madde, kanda bir hormon ve beyinde bir nörotransmitter gibi davrandığı için istisnaidir. Temel amaçlarından biri de zihin durumumuzu düzenlemektir. İyi hal ve motivasyon üretir; aynı zamanda enerji ve iyimserliği artırır. Özünde, bizi insan olarak tanımlayan, işlevimizi yerine getirmemizi, başkalarıyla ilişki kurmamızı ve yaratıcı olmamızı sağlayan tüm yetenekleri geliştirir.

Depresyon ya da panik bozuklukları gibi duygudurum bozukluklarında, bir şekilde bu nörotransmitter eksik olur. Hastanın nörokimyasal dengesini geri kazanması için ilaç yaklaşımına başvurulması yaygındır. Escitolopram bunu başarır ve bunu serotonin geri alımını engelleyerek yapar. Başka bir deyişle, postsinaptik reseptörlerde yeniden emilmesini engeller. Bunu yaparak, intersinaptik boşluklarda konsantrasyonunu artırır.

Beynimizin bu nörotransmitteri yeterli bir miktarını sağlama yeteneğini geliştirmek, fluoksetin gibi diğer birçok ilacın yapabileceği bir şeydir. Öyleyse Escitolopram’ı diğerlerinden ayıran nedir? Bu psikotropik ilaç neden en popüler olanlardan biridir? Bir bakalım…

mutsuz





Escitalopram’ın avantajları

Escitalopram, çok hızlı hareket edebilen bir bileşik türüdür.

Escitalopram ayrıca serotonerjik nöronlar için daha büyük bir yakınlığa sahiptir. Bu sayede sadece üretimlerini değil, aynı zamanda ulaşımlarını da kolaylaştırır.

Bir zamanlar sağlık profesyonellerinin Escitalopramı bu kadar tutmalarının başka bir nedeni vardı. Bunlardan çoğu, ruh sağlığı uzmanlarını hastalarına reçete etmeleri için ikna etmeye çalışan ağır pazarlama şirketlerinin çabalarından kaynaklanıyordu. Artık klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlar geldi ve bu sonuçların kesin olduğunu görebiliyoruz. Hepsi bir şeyi açığa kavuşturuyor: bu psikotropik ilaç pazardaki diğer SSRI’lara karşı bir üstünlük taşıyor.

Escitalopram ne için kullanılır?

  • Escitalopram, akut depresyon tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu.
  • Panik atak
  • Sosyal fobi.
  • Obsesif kompulsif bozukluk gibi durumlarda reçete edilir.
Escitalopramın yan etkileri
Essitalopramın yan etkileri, aynı tipteki diğer SSRI’lere çok benzemektedir. Dahası, bunlar genel olarak tolere edilebilir, ancak bu, şüphesiz ki tedavinin süresine bağlıdır. En yaygın yan etkiler aşağıdaki gibidir:

  • Kuru ağız.
  • Mide ekşimesi.
  • Kabızlık.
  • Yorgunluk.
  • Uyuşukluk.
  • Baş ağrısı.
  • Kilo almak.
  • Gelişebilecek en ciddi etkiler arasında bulunur. Bununla birlikte, tedavi askıya alındığında bu durumun geri dönüşümlü olduğunu belirtmeliyiz.
Son olarak, her zaman olduğu gibi, bu tür ilaçların sadece profesyoneller tarafından reçete edilebileceğine dikkat çekmek istiyoruz. Bunu, Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) sınıfındaki antidepresanlar gibi diğer ilaçlarla birleştirmekten kaçınmalısınız.



Escitalopram





Benzer şekilde, hastanın böbrek ya da karaciğer problemleri olup olmadığını değerlendirmek önemlidir. Bu durumlarda diğer seçenekleri denemek daha iyi olacaktır. Hamile kadınlar ve yaşlılar her zaman daha düşük bir doz alırlar. Bu nedenle doktorunuz tarafından verilen tavsiyelere, onun önerilerine ve reçetesine güvenmelisiniz. Unutmayın ki ilaçlar, ruhsal bozuklukların tedavisinin tek cevabı değildir. Onlar çok boyutlu, kişiselleştirilmiş ve hassas bir yaklaşımın sadece bir parçasıdır.

Cipralex (essitalopram)
, seçici serotonin geri alım inhibitörü grubundan bir antidepresandır. Beyindeki serotonin miktarını arttırarak zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olur. Çoğunlukla depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılsa da, panik atak için reçete edilebilmektedir. Cipralex reçeteli ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır. Doz değişikliklerine ve ne zaman bırakılacağına da sadece doktor karar verebilir. Diğer antidepresanlara göre yan etkileri daha azdır ve kolay tolere edilir. Buna rağmen bulantı, endişe, kilo artışı, sersemlik, halsizlik ve ağız kuruluğu gibi pek çok yan etkisi olabilmektedir.



Cipralex (Essitalopram) nedir?

Cipralex (essitalopram), reçeteli bir antidepresan ilaç türüdür. Seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubundan bir ilaçtır. Zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olan serotonin (mutluluk hormonu) miktarını artırır.
Genellikle major depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılsa da ayrıca, kronik ağrı, panik atak ya da obsesif kompulsif bozukluk için de reçete edilebilir.(1) “Güvenli” olarak tanımlanan Cipralex, eski antidepresanlara göre daha az yan etkiye neden olur. Piyasada 28, 56 ve 84 tabletlik ambalajlarda bulunabilir. Cipralex ve Citoles eşdeğer yani muadil olan iki ilaçtır. Etken maddesi essitalopram olan bu 2 ilaç aynı amaçla kullanılabilir. Citoles yazımızı da okuyarak daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Cipralex ne için kullanılır?

Cipralex endikasyonları

  • Klinik depresyon tedavisi
  • Anksiyete tedavisi: Agorafobili anksiyete (açık alan korkusu), agorafobisiz anksiyete, sosyal anksiyete ve yaygın anksiyete bozukluğu
  • Obsesif-kompulsif bozukluk (saplantılı davranışlar) tedavisi

Cipralex nasıl etki eder?

Bu ilaç, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) olarak adlandırılan ilaç sınıfındandır. Bu gruptaki ilaçların çalışma şekilleri benzerdir ve benzer durumları tedavi etmek için kullanılırlar. Essitalopram beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) miktarını artırır ve zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olur.( )



Serotonin beyinde doğal olarak üretilen ve yeterli miktarda salgılandığında duygu ve davranış üzerinde olumlu etkileri olan bir hormondur. Serotonin eksikliği, depresyon ya da anksiyete gibi ruhsal problemlere neden olabilir.

Cipralex hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Cipralex ve depresyon tedavisi


Cipralex öncelikli olarak majör depresif bozukluk tedavisinde kullanılır. Bu ilaç oldukça güçlü bir etkiyle merkezi sinir sistemindeki serotonin aktivitesini arttırır. Diğer ilaçlarla etkileşime girme olasılığı ve yan etkileri düşük olarak kabul edilir.

Essitalopramın depresyon tedavisinde etkinliğini değerlendirmek için yapılan bir randomize çalışmada ilacın diğer SSRI’lara ve serotonin-noradrenalin geri alım inhibitörlerine göre daha etkin ve onlarla eşit olduğu gözlenmiştir. Ayrıca uzun süreli kullanımda essitalopram depresyonun tekrarını önleyebilir.

Cipralex ve anksiyete tedavisi
Yapılan bir diğer çalışmada genelleşmiş anksiyete bozukluğu tedavisinde essitalopramın etkinliği ve tolere edilebilirliği değerlendirilmiştir. Bu çalışmaya göre plasebo (etkisiz ilaç) kullanan gruba göre essitalopram kullanan grupta gelişme ve iyileşme gözlenmiştir. Ayrıca hastalar tarafında iyi tolere edilebilmiş, yan etkiler düşük olarak tanımlanmıştır.

Cipralex ve kronik ağrı tedavisi

Son yıllarda SSRI grubu ilaçlar, düşük yan etkileri nedeniyle depresyon tedavisi yanında kronik ağrı tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Uyuşturucu madde bağımlıları ile yapılan bir çalışmada essitalopramın ağrı şiddetinde azalma sağladığı gözlenmiştir.

Ayrıca 36 araştırmanın sonuçlarının değerlendirildiği bir derlemede de essitalopramın kronik ağrı tedavisinde diğer ilaçlara göre anlamlı düzeyde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ancak yine de bu konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
 
BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Cipralex nasıl kullanılmalı?
  • Cipralex’i aç ya da tok karna içebilirsiniz
  • Tabletleri bol su ile için. Çiğnemeyin, tadı acı gelebilir. Eğer yutmakta zorlanıyorsanız çentikli kısmından ikiye bölerek de içebilirsiniz.
  • İlacınızı her gün aynı saatte, sabah veya gece yatmadan önce alın. Cipralex bazı insanlarda halsizlik bazı insanlarda ise tam tersi etki yaratabilir. Siz, üzerinizde bıraktığı etkiye göre alma zamanınızı belirleyin.
  • İlacı her zaman doktorunuzun belirttiği şekilde kullanın. Doktorunuza danışmadan ilacı bırakmayın ya da dozunu değiştirmeyin. Şiddetli yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.
  • Dozu atlarsanız, tamamlamak için çift doz almayın. Eğer unuttuğunuz dozu yatmadan önce hatırladıysanız, hemen alın ve ertesi gün normal şekilde devam edin. Eğer gün içinde hatırladıysanız, o dozu atlayın, sonrasında normal saatinizde almaya devam edin.
  • Alkolle bilinen bir etkileşimi olmamasına rağmen yine de alkolle birlikte almayın.
  • Kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedaviye devam edin.
Cipralex dozları, doz hesabı ve formları

Cipralex, intihara teşebbüs ya da eğilim, saldırganlık, öfke gibi olası yan etkilerinden dolayı 18 yaş altındaki hastalarda tercih edilmemektedir. Ancak doktorun gerekli gördüğü durumlarda, hastanın yakından takibi koşuluyla reçete edilebilmektedir.

18 yaş üstü yetişkin hastalarda essitalopram kullanımı ve doz hesabı:
Depresyon tedavisinde:

  • Önerilen doz günde tek doz 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar yükseltilebilir.
Panik bozukluk tedavisinde
  • Başlangıç dozu, 1 hafta boyunca günde tek doz 5 mg.’dır. Ardından günde 10 mg’lık doza çıkılır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a çıkılabilir.
Sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinde
  • Önerilen doz günde tek doz 10 mg’dır. Tedavinin süreci takip edilir ve doktor gerekli görürse günlük dozu günde 5 mg’a düşürebilir veya 20 mg’a yükseltebilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde
  • Önerilen doz günde tek doz 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar yükseltilebilir.
Obsesif-kompulsif bozukluk tedavisinde
  • Önerilen doz günde tek doz 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar yükseltilebilir.
Cipralex doz aşımı
Eğer almanız gereken dozdan fazla aldıysanız hemen bir doktor ya da eczacıya danışın ve herhangi bir rahatsızlık hissetmeseniz bile en yakın hastanenin acil servisine başvurun. Eğer arabayla gitmeniz gerekiyorsa siz sürmeyin taksiyle gidin ya da bir yakınınızdan yardım isteyin.

Cipralex doz aşımı belirtileri:
  • Tedirginlik hissi
  • Bulantı ve kusma
  • Sersemlik
  • Kalbin normalden hızlı ya da yavaş çarpması
  • Nöbet
  • Titreme
  • Kan basıncında düşüş
Hastaneye ya da doktora giderken ilaç paketinizi de yanınıza alın.


Cipralex formları ve türleri

Cipralex 10 mg, 15 mg ve 20 mg’lık tablet formundadır.

Cipralex eşdeğer (muadil) ilaçlar

Cipralex gibi essitalopram içeren diğer ilaçlar:

  • Secita (5, 10, 15, 20 mg film tablet)
  • Anzyl (5, 10, 15, 20 mg film tablet)
  • Citol (20 ve 40 mg tablet, 5, 10, 20 mg film tablet, 10 mg/ml oral damla çözelti)
  • Elitrex (5, 10, 20 mg film tablet)
  • Eslorex (10, 20 mg film tablet)
  • Estalora (5, 10, 15, 20 mg ağızda dağılan tablet)
  • Losiram (10, 20 mg film tablet)
  • Sitela (10, 20 mg film tablet)
  • Tiopram (10, 20 mg film tablet)
  • Zendor (10, 20 mg film tablet, 10 mg/ml oral damla)


Kimler Cipralex kullanmamalı?
Cipralex hangi hastalıklar için sakıncalıdır?

  • : Nöbetleri sıklaştırabilir.
  • Karaciğer veya böbrek fonksiyonlarında bozukluk: Doz ayarlaması gerekebilir.
  • Diyabet: kontrolünü bozabilir. Diyabet ilaçlarının dozunun ayarlanması gerekebilir.
  • Kanda seviyesi düşüklüğü
  • Kanama veya morarma eğilimi
  • Elektroşok tedavisi alıyor olma
  • Koroner kalp hastalığı
  • Kalp sorunları: Dinlenirken kalp atış hızı düşüklüğü, ayaktayken hızlı veya düzensiz kalp atışı, kalp hızı düzensizlikleri nedeniyle bayılma ya da baş dönmesi
Bu rahatsızlıklarda Cipralex kullanımına çok dikkat edilmeli, düzenli doktor kontrolü altında doz ayarlaması yapılmalıdır.

Cipralex hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Cipralex’in bazı ilaçlarla birlikte kullanımı ilacın etkisini azaltabilir ya da şiddetli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza bilgi verin:

Kan incelticiler
Essitalopram kan inceltici özelliktedir, diğer kan inceltici ilaçlarla alırsanız kanama riskiniz artabilir. Dikkatli olunması gereken ilaçlar; , steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ( , , naproksen vb.), apiksaban, dabigatran, edoksaban, rivaroksaban.

Migren ilaçları

Triptan içeren bazı ilaçları, essitalopram’a benzer şekilde çalışabilir. Bu ilaçları essitalopramla birlikte almak yan etkileri arttırabilir. Bu ilaçlar: Almotriptan, eletriptan, sumatriptan, frovatriptan, zolmitriptan, naratriptan, rizatriptan.


Mide asidini azaltan ilaçlar
Simetidin gibi mide asidini azaltan ilaçların essitalopram ile alınması, vücudunuzdaki essitalopram seviyesini ve yan etki risklerini artırabilir.

Diüretikler
Bazı diüretikler vücuttaki sodyum seviyesini azaltabilir. Essitalopramın da benzer bir etkisi vardır. Bu yüzden bu iki ilaç grubunun birlikte kullanılması sodyum eksikliğine neden olabilir. Diüretik ilaçlar: Furosemid, torsemid, hidroklorotiyazid, spironolakton

Serotonerjik ilaçlar

Serotonin sendromu ölümcül olabilen son derece tehlikeli bir hastalıktır. Serotonerjik ilaçlar ve essitalopramı birlikte kullanmak bu sendromun riskini arttırabilir. Serotonin sendromu; ajitasyon, terleme, kas seğirmesi ve konfüzyon gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Serotonerjik ilaçlar şunlardır:
  • Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar): Fluoksetin ve
  • Serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SSNRI’ler): Duloxetin ve
  • Trisiklik antidepresanlar (TCA’lar): Amitriptilin ve clomipramin
  • Opioidler: Fentanil ve tramadol
  • Anksiyolitik buspiron
  • Triptanlar
  • Lityum
  • Sarı Kantaron
  • Amfetaminler


Hamilelikte Cipralex kullanımı

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız Cipralex kullanımının risklerini ve yararlarını doktorunuzla konuşmalısınız.

Hamileliğin son 3 ayında Cipralex kullanılması bebekte bazı yan etkilere yol açabilir. Eğer bebeğinizde nefes alma zorluğu, mavimsi bir cilt, nöbetler, vücut ısısı değişiklikleri ya da kusma gibi belirtiler gördüyseniz derhal doktorunuzla görüşün.
Cipralex kullanırken hamile kaldıysanız ilacı asla birden bırakmayın. Doktorunuza ya da eczacınıza danışın.

Emzirirken Cipralex kullanımı
Essitalopram az miktarda anne sütüne geçer. Ancak anne sütüyle beslenen bebeklerde yan etkilere neden olduğuna dair yeterince çalışma yoktur. Emzirme döneminde kullanılması önerilmese de eğer doktorunuz sağlığınız için gerekli olduğunu düşünüyorsa kullanabilirsiniz.

Cipralex bağımlılık yapar mı?
Cipralex’i bırakırken bazı olumsuz etkiler yaşayabilirsiniz. Bunlara “çekilme belirtileri” denir. Bu belirtiler genelde ilacın bağımlılık yaptığı izlenimini verir ancak Cipralex gerçekte bağımlılık yapan bir ilaç değildir.
Cipralex nasıl bırakılır?
Cipralex’i doktor kontrolünde aşamalı olarak, birkaç hafta içinde bırakmak gerekir. İlacı aniden bırakmak bazı çekilme belirtilerine neden olabilir. Bu belirtiler özellikle uzun süreli kullanımda daha da şiddetli olacaktır.



Bazı hastalar ilacı kolaylıkla bırakabilir, ancak bazen baş dönmesi, karıncalanma ya da yanma hissi, uyku bozuklukları, endişe duygusu, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ya da farklı sorunlar yaşarsınız mutlaka doktorunuza danışın. Bazen ilaca tekrar başlamanız gerekebilir.


Cipralex yan etkileri nelerdir?

Yaygın yan etkiler:

  • Bulantı (çok yaygın görülebilir)
  • Burun tıkanıklığı ya da akıntı
  • Endişe ve huzursuzluk,
  • İştahta değişiklik
  • İshal ya da kabızlık,
  • Uyku bozuklukları (anormal rüyalar, uykuya geçmede zorluk) ya da uyku hali
  • Sersemlik ve halsizlik
  • Ateş
  • Esneme,
  • Titreme,
  • Deride karıncalanma
  • Ağız kuruluğu,
  • Aşırı terleme
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Kilo artışı
  • Cinsel bozukluklar (ereksiyon sorunları, cinsel isteksizlik ve kadınlarda orgazm sorunları)
Yaygın olmayan yan etkiler:
  • Döküntü, Kurdeşen (ürtiker) ya da
  • Diş gıcırdatma ve sinirlilik,
  • Panik atak, sersemlik ve kafa karışıklığı
  • Uyku bozukluğu,
  • Göz bebeklerinde büyüme ya da görme bozukluğu,
  • Tat alma sorunları,
  • Bayılma
  • Kulak çınlaması (tinnitus)
  • Saç dökülmesi
  • Kilo kaybı
  • Kalp atımında hızlanma
  • Vajinal kanama
  • Kol ve bacaklarda şişlik
  • Burun kanaması


Seyrek görülen yan etkiler:
  • Kalp atışında yavaşlama
  • Saldırganlık,
  • Halüsinasyon
UYARI: Aşağıdaki yan etkilerden biriyle karşılaşırsanız derhal doktorunuza ya da acil servise başvurun:
  • Kanama: Mide-barsak kanamaları vb.
  • Alerjik reaksiyon: Deride, dil, dudak veya yüzde şişme, nefes alma ve yutkunma güçlüğü
  • Serotonin sendromu: Yüksek ateş, ajitasyon, sersemlik, titreme ve kaslarda ani kasılmalar
  • Karaciğer fonksiyon bozukluğu ya da hepatit: Deride ve gözlerin beyaz kısmında sararma
  • Torsades de Pointes: Son derece tehlikeli bir durumdur. Düzensiz kalp atımı ve bayılma belirtileri ile kendini gösterir.
  • İdrar yaparken güçlük
  • Nöbetler,
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt