Güveler aslında ne yer? | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Güveler aslında ne yer?

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Kelebeğin sahip olduğu olağanüstü güzellikteki renkleri saymazsak, güveler tıpkı kelebeklere benzerler. Her ikisinin de incecik kanatları ve bir çift antenleri vardır. Lepidoptera (pulkanatlılar) adı verilen bir sınıf altında yer alan güvelerle kelebeklerin beslenmeleri de birbirine benzer. Her ikisi de çiçek nektarları ile beslenirler.

guve_ne_yer_04-min.jpg


Ancak kuşkusuz farklı özellikleri de vardır. Kelebekler gündüzleri beslenir ama güveler geceleri. Bu nedenle güveler, yiyecek bulmak için kelebekler gibi görme değil, koklama duyularını kullanırlar. Bu yüzden güvelerin antenleri kelebeklerinden daha büyük olur. Büyük antenler, koklama duyarlılığının artmasını sağlar. Çiçekler geceleri güvelerin onları kolaylıkla bulmalarını sağlayacak yoğun bir koku yayarlar.

Geceleri çiçeklerin kokularını takip ederek beslenebildikleri halde neden kazaklarımızı yiyorlar diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında kazaklarımızda oluşan deliklere güveler neden olmaz hatta güvelerin çiğneme ve koparma işini görebilecek bir organları bile yoktur.

guve_ne_yer_02-min.jpg
Yetişkin güve

Peki ya larvalar ne yer?​

Larva gerçekleştirmek zorunda olduğu iki hedefle dünyaya gelir: Birincisi gelişiminin sonraki fazlarında ihtiyacı olacak enerjiyi temin etmek için kilo almak; ikincisi ise yem olmaktan kaçınmak. İkinci amaç kamuflajla çözülmeye çalışılırken ilki için bulunan çözüm, güvenin yumurtalarını konak bitkinin çevresine bırakmasıdır. Yani kiraz ağacı ile beslenen güveler, yumurtalarını kiraz ağacının, meşe ağacı ile beslenenler meşe ağacının yakınına bırakırlar.

guve_ne_yer_05-min.jpg
Larva
Bununla birlikte larvaların beslenmeleri güveler gibi bitki ve nektarla sınırlı değildir. Güve larvaları, kilo alma güdüsünün baskınlığı nedeni ile önlerine gelen her şeyi çiğneme eğilimi gösterirler. Obur larvaların bunu yapabilmelerini sağlayan çiğneme organları da vardır. Kürk, mobilya, kağıt, yün ne bulurlarsa aç gözlü bir çocuk gibi yerler.

guve_ne_yer_03-min.jpg
Pupa
Larva ile yetişkinlik arasındaki evreye pupa evresi denir. Bu evrede kamuflaj veya sert bir kabuk oluşturarak hayatta kalmaya çalışırlar.

Yetkişkin güveler ne yer?​

Dünya’da en az 150.000 tür güve vardır. Larva aşamasını başarı ile tamamlayanlar pupa aşamasına geçer ve bu süreç de başarılı bir şekilde geçilirse kısa ömürlerinin son aşamasına gelen güvenin tek bir amacı kalır. Bir eş bulmak ve türünün devamını sağlamak için üremek. Bu dönemde beslenme artık önemini kaybeder, bu yüzden güveler larvalar kadar iştahlı değildir. Güveler tüm enerjilerini üreme çabasına kanalize ederler.

Bu evrede çiğneme organları tüpe benzer bir hortuma dönüşmüştür. Bu hortum, çiçeklerden nektar emmelerine yarar. Çiçek nektarı yanı sıra çürüyen meyve suları, ağaç özü ve gübre sıvılarını da emerler. Yetişkin güveler genellikle sodyum veya mineraller açısından zengin olan yiyecekleri tüketme eğilimi gösterirler. Sadece üremek için beslenirler hatta bazı türleri hiç beslenmez. Gençken depoladıkları enerjiyi uçmak ve üremek için kullanarak yaşamlarını tamamlarlar.

Kaynaklar​

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt