Meyve ve Sebzeleri Taze Tutmanın 6 Etkili Yolu | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Meyve ve Sebzeleri Taze Tutmanın 6 Etkili Yolu

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Hızlı yaşam temposu sık sık alışverişe gitmemize izin vermiyor. Üstelik satın aldığımız sebze ve meyveleri tazeyken tüketmek özenli ve disiplinli bir programlama gerektiriyor. Bir de benim gibi ziyan etmenin çok yanlış olduğunu duyarak büyüyenlerdenseniz, kararmış muzları yemeye çalışmak, sararmış yeşilliklere içiniz acıyarak bakmak, çilekleri gözlerinizi kapatarak çöpe atmak yaşamınızın bir parçası haline geliyor. Bu ürünleri daha uzun süre dayanacak şekilde saklamayı öğrenmek bu çilelerin bir kısmından kurtulmamızı sağlayabilir.

meyve_ve_sebzeleri_taze_05-min.jpg

Çilek Türü Meyveleri Mantar Sporlarından Arındırın!​

Çilekler bir gecede bile küflenebiliyor. Çilek, yaban mersini ve böğürtlen gibi meyvelerin küflenmesine neden olan üzerlerindeki mantar sporlarıdır. Bu tip meyveleri saklamanın en iyi yolu meyveyi mantar sporlarından arındırıp, iyice kurulamaktır.

Mantarlardan arındırma işinde öne çıkan iki yöntem vardır: Sirke banyosu ve termoterapi (sıcak su banyosu)!

  • Sirke Banyosu: 1 ölçek sirkeye, 3 ölçek su eklenerek hazırlanan suda meyveler 3-5 dakika arasında bekletilir.
  • Termoterapi: Meyveler 125 derece ısıdaki suda 30 saniye bekletilir.
meyve_ve_sebzeleri_taze_01-min.jpg

Bu yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz. Ancak çileklerin tazeliğini koruyarak saklayabilmek için sporlardan arındırdıktan sonra iyice kurulamak önemlidir. Meyveleri nemden uzak tutmanın en iyi yolu, iyice kuruladıktan sonra buzdolabı kabına yerleştirirken kabın tabanına havlu kağıt koymaktır. Her bir meyve katının arasına havlu kağıt koyarsanız hem ekstra nem havlu tarafından çekilir hem de çilekler birbirine daha az temas etmiş olur.

Domatesleri Buzdolabına Koymayın!​

Çoğumuz domatesleri buzdolabında saklarız. Oysa domatesi buzdolabında saklamak yerine ısı ve ışık kaynaklarından uzak bir yerde kağıt havlu döşenmiş bir kapta kök kısımları üstte olacak şekilde yerleştirerek saklamak gerekir. Çünkü domatesin en yumuşak ve hassas bölümü ve çürümenin başladığı nokta kök çevresidir.

meyve_ve_sebzeleri_taze_07-min.jpg

Tazeliğin korunmasında bir diğer önemli faktör ise ısıdır. En uygun sıcaklık, oda sıcaklığıdır. Arada sırada domatesleri kabın içinde hareket ettirmek bozulmanın gecikmesine yardımcı olur. Nemi uzak tutmak önemlidir. Daha özenli davranmak isterseniz hava boşlukları sağlayan bir ızgarası olan özel bir kap kullanabilirsiniz. Buzdolabında sakladığımızda bir iki gün içinde dokusunu ve tadını kaybeden domatesleri bu yöntemle en az bir hafta saklayabiliriz.

Yeşillikler Kağıt Havluya Sarılmalı!​

Yeşilliklerin besin değerini ve tazeliğini kaybetmemesi için satın alındıktan sonra bir iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Ancak bu mümkün değilse ömürlerini uzatmak için yıkadıktan sonra iyice kurutup, kağıt havluya sararak plastik torba içinde saklamak en iyisidir.

meyve_ve_sebzeleri_taze_02-min.jpg

Kağıt havlu varsa fazla nemi çeker böylede ürünlerin ömrü uzar. Çürümüş ve bozulmaya yüz tutmuş yaprakların ayıklanması ve farklı çeşitteki yeşillikleri farklı poşetlerde saklanması önemlidir.

Yeşillikleri Canlandırmak için Buz Banyosu​

Buzdolabında ya da tezgahın üzerindeki bekleme süresi marul gibi yeşilliklerin solmasına neden olduysa buz banyosu onları hayata döndürebilir. Marul yapraklarını ya da diğer yeşillikleri buzlu su dolu bir kaba koyup biraz sallarsanız, yeşilliklerin canlandığını görürsünüz. Bir iki dakika arasındaki uygulama süresi idealdir.

Meyve ve Sebzeleri Dondurma İşlemi​

Yukarıdaki yöntemlerle bile tüketemeyeceğiniz ürünler söz konusuysa örneğin aniden bir seyahate çıkmanız gerekti, ya da ihtiyacınız olandan çok daha fazla ürün satın aldığınızı fark ettiniz. Bu durumda dondurma yöntemini kullanabilirsiniz.

meyve_ve_sebzeleri_taze_04-min.jpg

Biber, taze fasulye, brokoli, brüksel lahanası, lahana, kereviz, salatalık, soğan, patlıcan, mantar, çilek, yaban mersini ve muz dondurulmaya uygundur. Derin dondurucuya koymadan önce bu ürünleri, 30-60 saniye arasında 125 derece suda bekletmeniz hem ürünlerin renklerini canlandırır hem de bozulmaya neden olacak bakterilerden arınmalarını sağlar.

Muzu Buzdolabında Saklayın!​

Buz dolabına konan muzun birkaç saat içinde kabuğunun kararmasına bakarak muzun buzdolabına konmayacağını söyleyenlere aldırmayın. Buzdolabına konan muzun kabuğu gerçekten de kısa bir sürede kararır ama meyvesi çok daha taze kalır.


meyve_ve_sebzeleri_taze_03-min.jpg

Buzdolabının ısısı muzun kabuğundaki fenolleri polimerize eden enzimi teşvik ettiğinden muzun kabuğunun kararmasına neden olur fakat bu ısı muzun daha fazla olgunlaşmasını önler.
Karartılmış bir muzu soymaktan hoşlanmıyorsanız, buzdolabına koymadan önce muzları plastik bir torbaya koyup, torbanın ağzını bağlarsanız kararmayı da belli ölçüde önleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt