Sıcak Havalarda Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı, Nasıl Beslenilmeli? | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Sıcak Havalarda Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı, Nasıl Beslenilmeli?

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666

Sıcaklıkların git gide arttığı son günlerde yeme alışkanlıklarımız da değişti. Havanın geç kararması, tatilin verdiği rahatlık derken, ne yiyip ne içtiğimize dikkat etmediğimiz zamanlar sıklaştı. Buna bağlı olarak da mide rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başladı. Peki, sıcak havalarda beslenme düzeni nasıl olmalı, nasıl beslenmeli, neler yemeliyiz? Akşam saat kaçtan sonra bir şey yememeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık hurriyet.com.tr okurları için merak edilen soruları yanıtladı.​




64ba88274e3fe11aacd08213.jpg



Son günlerde El Nino'dan, Afrika sıcaklarına kadar farklı isimlerle karşımıza çıkan aşırı sıcaklar ülkeyi etkisi altına almış durumda. Uzmanlar sıcaklıkların artacağına dikkat çekerken, bir yandan da sıcak çarpmasına karşı vatandaşları uyarıyor. Bunun yanı sıra yeme alışkanlıklarımız, metabolizmamız ve bağışıklığımız açısından ayrıca önem taşıyor. Bol su tüketiminin altını çizen Diyetisyen Gülçin Işık, yazın et tüketimi ve beslenme alışkanlıklarımızla ilgili önemli bilgiler verdi.

Sıcak havalarda yeme düzeninde nelere dikkat edilmelidir?​

Temmuz ayının ortasındayken hatta neredeyse bitirmişken, bu dönemde yemek düzenimizde nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız. Hamur işleri ağırlıklı beslenmek, aşırı kalori içeriğine sahip ağır yemekler bu dönemde sıcakların da etkisiyle bağ ağrısı, yorgunluk, tansiyon yüksekliği, şeker komaları gibi yan etkilere yol açabilmektedir. Özellikle aşırı terleyen bireylerde sıvı kaybının etkisiyle mineral, elektrolit dengesini sağlamak daha da zorlaşacağından bu yan etkiler daha fazla görülür.

Hamur işleri, aşırı yağlı, şekerli besinler yerine, sebze ağırlıklı, sütlü tatlılar, dondurma, sıvı içerikli içecekler daha iyi alternatifler olabilir.

Sıvı desteği kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hatta bunun için taze sebze, meyve, maden suları, belki kompostolar ile desteklenmelidir.

Kremalı ve mayonezli yiyecekler çabuk bozulabileceğinden bu dönemde tercih edilmemelidir.

Alkol kaçamağı varsa şayet porsiyona dikkat edilmeli, mutlaka yanında yenilen besinlere özen gösterilmelidir. Hatta gerekiyorsa sonraki günlerde sebze ağırlıklı olacak bir detoks program yapılabilir.

Ne kadar sıklıkla et ve tavuk ürünleri tüketilmelidir?​

Yaz aylarında sindirimi zor olan et tüketimi azaltılmalıdır. Tavuk beyaz et olması dolayısıyla ete kıyasla daha iyi bir seçenektir. Ancak bu dönemde sebze tüketimi daha çok artırılması gerekir. Yine balık tüketimini de desteklemek, gerekiyorsa somon, ton balığı gibi konservelerden de yardım almak gerekmektedir.

Kış aylarında belki de her gün tükettiğimiz protein miktarı yaz ayında haftada 2-3 olacak şekilde planlanabilir. Ben çoğunlukla yazdığım diyetlerde et tüketimini istiyorsa kişiler için, sebze ile beraber daha küçük porsiyonlarda öneriyorum. Yani sebze yemeğinin yanında 100 gram et olacak şekilde planlama yapılabilir. Ancak bu dönemde yoğurt, baklagiller, kuruyemişler protein ihtiyacını karşılayabilmektedir. Spor yapan bireylerde durum daha farklıdır.

Hangi öğünlerde ne yenilmelidir?​

Et, tavuk gibi sindirimi zor besinlerin daha çok öğle saatlerinde olması daha uygun olacaktır. Şayet eğer ki akşam saatinde olacaksa çok geç saatlere bırakılmaması gerekir. Yaz ayında havanın geç kararması, akşam yemeği saatlerinin daha geç olmasına neden olabilmektedir. Bu dönemde daha çok fresh bir öğün yapılabilir. Soğuk ayran aşı çorbası ya da sebze yemekleri daha ideal olabilmektedir.

Kahvaltıda; yumurta yemekten sıkılanlar smoothie hazırlayabilirler, yulaf gevreği tercih edebilirler ya da yumurta olmadan hafif bir kahvaltı ile öğünü geçiştirebilirler.

Ara öğünlerde ise taze meyve tercih edilmesi hem sıvı desteği, hem mineral kayıpları, hem de kan şekeri dengesi için ideal olacaktır.


Akşam saat kaçtan sonra yemek yenmemeli ve neden?​

Akşam yemeği saatini 18.00 ile 20.00 arasında planlamak en sağlıklı zamanlama olacaktır. Bu durum sizi yatana kadar olan süreçte sindirim sisteminize zaman tanımaya fayda sağlar, besinleri sindirip, daha sağlıklı bir mide bağırsak sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Düzensizlik olduğunda sistem tamamen düzensiz olacağından öncelikle metabolizmanız değişecektir. Sağlıklı dışkılama gerçekleşmeyebilir. Dolayısıyla bozulan denge kilo almanıza yol açabilir.

Yemek düzeni önemli!​

Ancak bu durum farklı çalışma saatlerine sahip bireyler için geçerli değildir. Zira uygulaması imkansız olduğunda bir faydası olmayacaktır. Ancak en önemli mesele yatmadan 3-4 saat önce yeme içmeyi kesebilmektir. Bu, sindirim sistemine işini yapabilmesi için zaman tanımayı sağlar. Diğer bir mesele ise düzenli ve aynı saatte olmasıdır. Siz eğer ki sadece akşam saati 21.00 gibi yiyebiliyorsanız amacınız bunu daha geç saate bırakmamak olmalıdır. Bir de tabi ki sindirimi zor olan besinleri bu öğünde tercih etmemelisiniz. Ancak biliyor ki akşam saati ne kadar erken yersek kilo vermemiz o kadar kolaylaşacaktır.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt