BlackRose
Kayıtlı Üye
- 8 Haz 2023
- 1,986
- 666
Sıcaklıkların git gide arttığı son günlerde yeme alışkanlıklarımız da değişti. Havanın geç kararması, tatilin verdiği rahatlık derken, ne yiyip ne içtiğimize dikkat etmediğimiz zamanlar sıklaştı. Buna bağlı olarak da mide rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başladı. Peki, sıcak havalarda beslenme düzeni nasıl olmalı, nasıl beslenmeli, neler yemeliyiz? Akşam saat kaçtan sonra bir şey yememeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık hurriyet.com.tr okurları için merak edilen soruları yanıtladı.
![64ba88274e3fe11aacd08213.jpg](/proxy.php?image=https%3A%2F%2Fi4.hurimg.com%2Fi%2Fhurriyet%2F75%2F750x0%2F64ba88274e3fe11aacd08213.jpg&hash=a43d4691e90ce08dd0cd0e291ae140e4)
Son günlerde El Nino'dan, Afrika sıcaklarına kadar farklı isimlerle karşımıza çıkan aşırı sıcaklar ülkeyi etkisi altına almış durumda. Uzmanlar sıcaklıkların artacağına dikkat çekerken, bir yandan da sıcak çarpmasına karşı vatandaşları uyarıyor. Bunun yanı sıra yeme alışkanlıklarımız, metabolizmamız ve bağışıklığımız açısından ayrıca önem taşıyor. Bol su tüketiminin altını çizen Diyetisyen Gülçin Işık, yazın et tüketimi ve beslenme alışkanlıklarımızla ilgili önemli bilgiler verdi.
Sıcak havalarda yeme düzeninde nelere dikkat edilmelidir?
Temmuz ayının ortasındayken hatta neredeyse bitirmişken, bu dönemde yemek düzenimizde nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız. Hamur işleri ağırlıklı beslenmek, aşırı kalori içeriğine sahip ağır yemekler bu dönemde sıcakların da etkisiyle bağ ağrısı, yorgunluk, tansiyon yüksekliği, şeker komaları gibi yan etkilere yol açabilmektedir. Özellikle aşırı terleyen bireylerde sıvı kaybının etkisiyle mineral, elektrolit dengesini sağlamak daha da zorlaşacağından bu yan etkiler daha fazla görülür.Hamur işleri, aşırı yağlı, şekerli besinler yerine, sebze ağırlıklı, sütlü tatlılar, dondurma, sıvı içerikli içecekler daha iyi alternatifler olabilir.
Sıvı desteği kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hatta bunun için taze sebze, meyve, maden suları, belki kompostolar ile desteklenmelidir.
Kremalı ve mayonezli yiyecekler çabuk bozulabileceğinden bu dönemde tercih edilmemelidir.
Alkol kaçamağı varsa şayet porsiyona dikkat edilmeli, mutlaka yanında yenilen besinlere özen gösterilmelidir. Hatta gerekiyorsa sonraki günlerde sebze ağırlıklı olacak bir detoks program yapılabilir.
Ne kadar sıklıkla et ve tavuk ürünleri tüketilmelidir?
Yaz aylarında sindirimi zor olan et tüketimi azaltılmalıdır. Tavuk beyaz et olması dolayısıyla ete kıyasla daha iyi bir seçenektir. Ancak bu dönemde sebze tüketimi daha çok artırılması gerekir. Yine balık tüketimini de desteklemek, gerekiyorsa somon, ton balığı gibi konservelerden de yardım almak gerekmektedir.Kış aylarında belki de her gün tükettiğimiz protein miktarı yaz ayında haftada 2-3 olacak şekilde planlanabilir. Ben çoğunlukla yazdığım diyetlerde et tüketimini istiyorsa kişiler için, sebze ile beraber daha küçük porsiyonlarda öneriyorum. Yani sebze yemeğinin yanında 100 gram et olacak şekilde planlama yapılabilir. Ancak bu dönemde yoğurt, baklagiller, kuruyemişler protein ihtiyacını karşılayabilmektedir. Spor yapan bireylerde durum daha farklıdır.
Hangi öğünlerde ne yenilmelidir?
Et, tavuk gibi sindirimi zor besinlerin daha çok öğle saatlerinde olması daha uygun olacaktır. Şayet eğer ki akşam saatinde olacaksa çok geç saatlere bırakılmaması gerekir. Yaz ayında havanın geç kararması, akşam yemeği saatlerinin daha geç olmasına neden olabilmektedir. Bu dönemde daha çok fresh bir öğün yapılabilir. Soğuk ayran aşı çorbası ya da sebze yemekleri daha ideal olabilmektedir.Kahvaltıda; yumurta yemekten sıkılanlar smoothie hazırlayabilirler, yulaf gevreği tercih edebilirler ya da yumurta olmadan hafif bir kahvaltı ile öğünü geçiştirebilirler.
Ara öğünlerde ise taze meyve tercih edilmesi hem sıvı desteği, hem mineral kayıpları, hem de kan şekeri dengesi için ideal olacaktır.