Tarihteki İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı? | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell Sohbet ask kalbim Ayakkabı AskKalbim BizimKiler Sosyal Medya Takipçi Hizmetleri

Tarihteki İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
Bildiğiniz gibi yoğurt mayalamak için bir başka yoğurda ihtiyaç duyuluyor. Peki durum böyleyse ilk yoğurt nasıl yapıldı? Bu konuda bir netlik olmasa da makul birkaç teori var.


image.jpeg

Bir teoriye göre göçebe türk kavimleri, sağdıkları sütün fazlasını hayvanların iç organlarından yapılmış tulumlar içerisinde sakladıkları için, tulumun yapıldığı bu hayvanlarda bulunan bu bakteriler sütü yoğurda ve peynire dönüştürmüştür.

öÖneği erzincan tulum peynirinin yapılışından görülebilir. hayvan bağırsağının bir parçası olan şirden bölümünde yaşayan yararlı bakterilerin mahareti ile bu peynir üretilmektedir.

Özetle; süt bozulmuş, çürümüş ve insanlar tadına bakıp 'bu güzel yahu' demiştir.

ilk yoğurt tesadüfen mayalanmıştır. yoğurt mayasında laktik asit bakterileri bulunur ve sütü hızlı bir şekilde mayalarlar ancak aynı laktik asit bakterileri ve benzer özellik gösteren bakteriler havada serbest olarakta bulunurlar. dolayısıyla ilk mayalanan yoğurt da bu şekilde havadaki bakteriler öncülüğünde mayalanıp sonrasında insanların dikkatini çekmiştir. muhtemelen deneme yanılma (çiğ tanesi, karınca yumurtası, çam kozalağı vb.) yolu ile aynı sonuca ulaşmaya çalışmışlar ve sütün içine önceki yoğurttan biraz karıştırmak sureti ile doğru olan mayalama yöntemini bulmuşlardır.

Ayrıca özellikle kapı-pencerenin açık olduğu yaz aylarında kaynatıldıktan sonra kapağı açık olarak soğumaya bırakılan sütlerin zaman zaman kendiliğinden mayalandığı görülür. sonuç; süte bulaşan bakterinin çeşidine göre, alışık olduğumuz yoğurt yada kefire benzer, bazende çok değişik bir tada sahip olabilir.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst Alt