WHM (Web Host Manager), cPanel'in web hosting sağlayıcılarına yönelik yönetim panelidir. cPanel ise bir web hosting kontrol panelidir ve web sitelerini yönetmek için kullanılır. WHM, birden fazla cPanel hesabını yönetmek ve sunucular üzerinde genel sistem düzeyinde yapılandırmalar yapmak için kullanılır.
WHM'nin başlıca özellikleri şunlardır:
Sunucu yönetimi: WHM, sunucunun genel yapılandırmasını yapmanıza ve sunucu kaynaklarını yönetmenize olanak sağlar. Örneğin, kullanılabilir bellek, disk alanı ve CPU kaynaklarının takibi ve yönetimi gibi işlevlere sahiptir.
Hesap yönetimi: WHM, hosting sağlayıcısı olarak birden fazla cPanel hesabını yönetmenize izin verir. Hesap oluşturma, düzenleme, silme, sınırlar belirleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların hesaplarını yedekleyebilir, geri yükleyebilir ve transfer edebilirsiniz.
Güvenlik: WHM, sunucu güvenliği konusunda bir dizi önlem sağlar. Örneğin, güvenli parola politikaları, IP engelleme, güvenlik duvarı ayarları, SSL sertifikası yönetimi gibi güvenlik ayarları yapabilirsiniz.
Kaynak yönetimi: WHM, sunucu kaynaklarını (bellek, CPU, disk alanı) izlemenizi ve kullanımı dengelemenizi sağlar. Bu sayede sunucu performansını optimize edebilir ve kaynak tükenmesi sorunlarına karşı önlem alabilirsiniz.
DNS yönetimi: WHM üzerinden DNS (Alan Adı Sistemi) yönetimi yapabilirsiniz. Alan adlarını yönlendirme, alt alan adları oluşturma, DNS kayıtlarını düzenleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
WHM, hosting sağlayıcıları için gelişmiş bir yönetim aracıdır ve cPanel'in sunucu seviyesinde yönetimi için tasarlanmıştır. Hosting sağlayıcısıysanız veya sunucular üzerinde yönetim yapmanız gerekiyorsa, WHM size geniş bir kontrol ve yönetim imkanı sunar.