Yüz yıl sonra yeniden gündeme gelen yasa değişikliği önerisi: Savaşa evet diyenler orduya zorunlu kayıt yaptırsın! | IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

Hoş Geldiniz IRCMerkezi | İRC Sunucuları, Sohbet Siteleri, IRC Forumları

IRC Merkezi Forum | Burası IRC sunucuları, sohbet siteleri, IRC forumları, yeni sunucular ve forum siteleri hakkında geniş bir yelpazede paylaşımların yapıldığı bir topluluktur. Sohbet etmeyi sevenler, IRC dünyasına ilgi duyanlar ve farklı sunucuları keşfetmek isteyenler için ideal bir platform sunuyoruz. Deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni sunucuları keşfedebilir, ilginç sohbet siteleri hakkında bilgi alabilir ve IRC ile ilgili genel konularda tartışmalara katılabilirsiniz. Aramıza katılarak IRC dünyasının renkli ve dinamik atmosferini keşfetmeye başlayın IRC Forumları IRC Merkezi Mobil Sohbet Siteleri Yeni Sunucular IRC Sunucuları Forum Siteleri IRC Forum Rehberi Unreal Kurulumu Socket Bot Yeni Sohbet Siteleri Mobil Chat Siteleri Teknoloji Haberleri Güncel Haberler Mirc IRC Sunucuları Makaleler ve Paylaşımlar Ücretsiz Script

Yeni Sunucular

Yeni irc Sunucuları ve Yeni irc Sunucu Paylaşımları

Sunucunu Paylaş

IRC/d Sunucunuzu Paylaşın.

Bize Ulaşın

IRC Merkezi Yönetim ve Destek

BilgiShell

BilgiShell

Teknoloji ve yazılım dünyasının nabzı.

Keşfet
Sohbet

Sohbet Desin

Sınırsız sohbet keyfi.

Katıl
Ask Kalbim

Ask Kalbim

Aşk ve romantizm.

Hisset
Veqra

Veqra

Ayakkabı dünyasına açılan kapı.

Adım At
AskKalbim

Ask Kalbim

Aşk ve romantizm.

Âşık Ol
BizimKiler

BizimKiler

Güldüren, eğlendiren içerikler.

Gül
SM Merkezi

SM Merkezi

Sosyal medya takipçi hizmetleri.

Büyü

📢 Mavi Tik

IRCMerkezi.Com MAVİ TİK KİMLER ALABİLİR?

Detaylar

📢 Hosting Kalitesi ve Uygun Fiyatlar

En yeni nesil işlemciler ve SSD depolama birimleri ile donatılmış sunucular.

Detaylar

📢 Harika Radyo

Sayfamızın altın'da dinle butonuna basarak dinleyebilirsiniz.

Dinle

📢 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 8. yıldönümünde.

Detaylar

📢 Duyuru 5

Şuan Gösterilecek Duyuru Mevcut Değil.

Detaylar

Sohbete Katıl

Yüz yıl sonra yeniden gündeme gelen yasa değişikliği önerisi: Savaşa evet diyenler orduya zorunlu kayıt yaptırsın!

BlackRose Çevrimdışı

BlackRose

Kayıtlı Üye
8 Haz 2023
1,986
666
1916 yılında Amerika Birleşik Devletleri anayasasında olağanüstü bir değişiklik getirilmesi önerisi verildi. Öneriye göre; savaş ilan etme kararı için halk oylaması yapılacak ve savaşa “evet” oyu kullanan herkes Amerikan Ordusu’na kayıt yaptırarak savaşa fiilen katılacaktı.

savas_oyu_01-min.jpg


Amerika’da askeri müdahaleler ile ilgili kararlar kamuoyunu ve kongre üyelerini derin tartışmalara itince yaklaşık bir yüzyıl önce üretilmiş bir yasa değişikliği önerisi gündeme geldi. Yasa değişikliği önerisi kabul edilmemiş ve uygulanmamış olsa da önerinin güçlü etkisi, “savaş ilan etme gücünün yeniden yapılandırılması” gerektiği ile ilgili büyük bir tartışma başlattı.

Birinci Dünya Savaşı’nın zor günlerinde, Nebraska’da yaşayan bir grup vatandaş, savaşa katılma kararını verenlerle savaşa fiilen katılanların farklı kişiler olmasının adil olmadığı görüşünde birleştiler. Onlara göre doğru olan; savaşın yıkıcı etkilerine en ağır şekilde maruz kalan vatandaşların (yani Amerikan Ordusu’nda görev yapan vatandaşların) savaşa girme kararının verilmesinde söz sahibi olmasıydı. 1916 yılında bir anayasa değişikliği önerisi oluşturarak imza kampanyası başlattılar. Hazırladıkları yasa değişikliği önerisini meclise gönderdiler. Yasa değişikliği savaşa girme kararının ulusal bir referandumla verilmesini ve savaş lehinde oy kullananların Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’nda hizmet etmek için gönüllü olarak orduya katılması şartının getirilmesini teklif ettiler.

Öneri kongrede kabul edilmedi. Ancak bu öneri aradan geçen yıllara rağmen bugün sosyal medyada savaş karşıtı aktivistleri harekete geçirme gücüne sahip olduğunu gösterdi. Üstelik fikir, savaş konusunda aktif bir tavır benimsememiş vatandaşların da dikkatini çekerek konuya müdahil olmalarına neden oldu.

1916 yılında önerilen bu anayasa değişikliği mevcut sistemin değiştirilmesi gerektiği ile ilgili tek tarihsel çaba da değildir. 1935-1940 yılları arasında kongre üyesi Louis Leon Ludlow birkaç defa Amerika Birleşik Devletleri’nin saldırıya uğraması nedeni ile savaş ilan etme kararları dışındaki tüm savaş kararlarının referandumla verilmesi önerisinde bulunmuştur. Ludlow’un önerisi Amerikan vatandaşlarının %75’i tarafından desteklenmesine karşın kongrede yapılan oylamada başarısız olmuştur.

Fikirlerin de her şey gibi doğduktan sonra beslenip büyümesi ve hayata geçecek olgunluğa erişmesi için zamana ve uygun koşulların oluşmasına ihtiyacı vardır. 1916 yılının karanlık savaş günlerinde Nebraska’da doğmuş bu fikir, belki de sosyal medyanın geliştiği ve insanların birbirleri ile daha kolay iletişim kurabildikleri bugün yayılıp, gelişme fırsatı bulur ve doğduktan yüz yıl sonra bile dünyada barışın tesis edilmesinde etkili olabilir.

Kaynaklar:​

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst